Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
basarabenii sunt moldoveni sau romani?
#1
Ca să fac pe plac unora din Republica Moldova care se cred moldoveni fiindcă…nu-i aşa?...ei vorbesc moldoveneşte şi nu au nimic în comun cu românii.lol.
…i-am numit pe aceştia moldoveni şi nu români.
De fapt actuala republică Moldova este Basarabia ciuntită de sovietici care au luat Bugeacul şi l-au dat Ucrainei ca să aibă deschidere la gurile Dunării Aşa că fraţi moldoveni hotărâţi-vă odată pentru totdeauna ce hram purtaţi? Moldoveni, basarabeni sau români (şi-aşa există deja câteva sute de mii de cetăţeni români la o populaţie de 4 milioane)…Ce părere ai frate Andrewz? Sau nu ştii a citi româneşte ci numai moldoveneşte cu litere chirilice?
:livre
Reply

#2
Limba e Romana, graiul e Moldovenesc. Intii citeste si afla, apoi trimite mesaje. :livre
Reply

#3
to safta romanul Wrote:Limba e Romana, graiul e Moldovenesc. Intii citeste si afla, apoi trimite mesaje. :livre

Iata ce-am gasit pe <!-- m --><a class="postlink" href="http://wapedia.mobi/ro/Graiul_moldovenesc">http://wapedia.mobi/ro/Graiul_moldovenesc</a><!-- m -->
"Graiul moldovenesc are aspect oral, motiv pentru care este eronată accepţiunea că acesta s-ar afla la baza „limbii moldoveneşti” — potrivit Constituţiei Republicii Moldova, limba de stat este „limba moldovenească” — care nu este decât un nume oficial dat limbii române în această ţară. Aşadar, limba moldovenească nu este o formă scrisă a graiului moldovenesc, ci doar o denumire alternativă pentru limba română, fiind identică cu această şi având deci ca bază graiul muntenesc.

Diferenţele faţă de ramura de la est de Prut sunt neglijabile limitându-se la vocabular. Acestea au apărut datorită separării regiunilor începând cu anul 1812 până în anul 1918 şi apoi, din nou, de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, şi se referă la puţinul material lexical de origine rusă şi ucraineană intrat mai târziu în graiul moldovenesc estic. Există de asemeni unele regionalisme dispărute la vest de Prut, dar păstrate în est, după cum există regionalisme păstrate în vestul Moldovei şi uitate în est." :haha

Libertate pentru Basarabia! Confuseduper
Reply

#4
Safta, fii serios, vorbesti de parca as fi un necarturar care traieste in timpurile sovietice. E bine ceea ce incerci sa-mi demonstrezi. Sunt de acord ca limba e comuna, stiu ca nu exista limba moldoveneasca, precum nu exista un traducator de limba moldoveneasca.
Dupa mine, insa, problema e mai majora. Spune-mi te rog, ai fost tu prin Moldova (sau daca vreai Basarabia), stii tu oare intr-adevar cum sunt oamenii aici: in Chisinau, la Balti, mai inspre nord, sud, est, vest?
Eu calatoresc prin Romania practic fiecare an. Imi place sa ma odihnesc acolo, si in general imi plac locurile. Dar, ceea ce vad eu este ca noi suntem oameni absolut diferiti. Felul de a gindi este altfel (vorbesc despre o mare majoritate). Am fost schimbati de catre uniunea sovietica, si aceasta schimbare a ajuns intr-atit de departe incit deja este imposibil de a ne face si invata a trai altfel.
Reply

#5
Diferente foarte mari exista si intre romanii din Ardeal, Banat, Oltenia, Muntenia, Moldova sau Bucovina si cu toate acestea toti simtim romaneste, probabil ca si romanii din America, Australia sau mai nou... Spania si Italia gandesc la fel. Am cunoscut o gramada de basarabeni si stiu ca urmele lasate de dominatia bolsevica se sterg greu, dar sa stii ca in Romania s-au organizat multe mitinguri pentru sustinerea tinerilor din Republica Moldova si asta nu inseamna ca toti romanii doresc unirea sau anexarea Moldovei (apropo de expansionismul fascist al romanilor clamat de Voronin) pentru ca Romania nu este nici pe departe Germania ca economie. Romania este calea voastra mai rapida spre Europa, fie ca va place sau nu.
Ce-ar fi daca Romania in loc sa sustina cauza Moldovei atat cat poate ea, ar proceda ca Grecia in cazul Macedoniei si ar cere ca denumirea tarii tale sa nu mai fie Moldova? Daca stam bine sa ne gandim Moldova a fost mult mai mare ca provincie istorica, Stefan cel Mare a domnit la Suceava si este ingropat la Putna, in actuala Romanie. Confusedlurp
Reply

#6
Pai da nu poate Romania si nici nu are dreptul sa ceara noi sa schimbam denumirea. Mai degraba noi putem cere ca fosta Moldova din actuala Romanie sa fie numita Moldova!!!! Asa e mai logic, nu-ti pare?
Reply

#7
Te salut, frate Andrewz! Nici nu se pune problema ca Romania sa ceara acest lucru. Era numai un exercitiu de imaginatie. Dar pentru noi romanii, Basarabia este un subiect sensibil. Daca ungurii, care sunt sub 20% din populatia Transilvaniei viseaza la reunificare, cum ar putea romanii care reprezinta peste 80% din populatia Basarabiei sa se gandeasca la alt lucru?

Basarabia - pamant romanesc! Smile si sa stii ca.....lumina nu mai rasare de la rasarit ca pe vremea bunicilor si-a parintilor nostri. Go West!
Reply

#8
sa stii, safto, ca moldovenii au vrut unirea in anii 90 cand presedintele Mircea Snegur era la putere, dar presedintele de atunci al Romaniei,Iliescu Ilici, a vrut doar poduri de flori Wink
Reply





Users browsing this thread:
1 Guest(s)

Powered By MyBB, © 2002-2024 Melroy van den Berg.